FAMÍLIA AGREGADA


La família agregada és aquella en què els membres, viuen sota el mateix sostre, sense necessitat d’un vincle parentiu. Alguns tipus de família agregada podrien ser: adopcions i acollida, tornada de fills a casa, convivència entre amistats… Actualment i a causa de diferents factors com l’econòmic, la dificultat per a tenir fills i la necessitat de protecció dels infants,  hi ha hagut un augment  d’aquesta tipologia de famílies.

En aquest document ens centrarem en la família adoptiva i/o d’acollida. Quan parlem d’adopció ens referim a un procés legal on s’integra plenament un infant en una família en la qual no ha nascut. Es proporciona una relació paternofilial igual que en la paternitat biològica i els vincles jurídics poden desaparèixer amb la família d’origen en quant l’infant estigui interessat.
En canvi l’acolliment és temporal i la seva utilitat és perquè els infants estiguin a un entorn millor i puguin créixer amb millors condicions fins que la família resolgui els problemes. En casos especials l’acolliment pot acabar sent una adopció.



Acolliment

 L’acolliment té com a objectiu proporcionar un entorn familiar aquells infants i adolescents que per certes situacions han de viure fora de la seva família. L’acollida és una situació temporal que acaba quan la família d’origen ha resolt els problemes i se’n pot tornar a fer càrrec.
Sempre que sigui possible, la família d’origen manté una relació amb l’infant/adolescent acollit a través de visites i sortides, quan cal, supervisades per professionals.


Hi ha diferents tipus d’acollida:

  • Acolliment d’urgència i diagnòstic: permet que l'infant visqui amb una família mentre es valora la situació d’aquest i l’evolució de la seva família. Tipus d'acolliment adreçat a infants de fins a sis anys (ocasionalment, hi pot haver un infant més gran). 
  • Acolliment de curta durada: la finalitat d’aquest acolliment és que l’infant retorni al seu entorn familiar abans de dos anys. 
  • Acolliment de llarga durada o permanent: L'infant és acollit per una família mentre el seu entorn familiar d'origen supera els problemes que poden requerir un temps més llarg de recuperació. L'acolliment es preveu superior a dos anys. 
  • Acolliment de necessitats especials: L’infant acollit té unes necessitats especials a causa de l’edat o d’unes discapacitats físiques, psíquiques i/o sensorials. 
  • Acolliment de caps de setmana i vacances: Destinat a infants que viuen als Centres Residencials d’Acció Educativa (CRAE) i que necessiten complementar el seu procés educatiu amb un model de relació afectiva diferent del que els ofereix el centre, com pot ser una família. Acolliment adreçat a infants majors de nou anys. Aquest acolliment s'allarga el període de temps que es consideri beneficiós per a l'infant. 
  • Acolliment en unitats convivencials d'acció educativa: Es tracta de grups de germans o d’infants amb necessitats especials que seran acollits per famílies amb formació i experiència en matèria d’infància i adolescència. Es tracta d’infants d’entre zero i divuit anys. 
  • Acolliment permanent: L’infant acollit conviurà amb la família acollidora fins a la majoria d’edat o fins a la proposta de noves mesures de protecció. Durant l’acolliment, i sempre que es consideri adequat als seus interessos, l’infant pot mantenir el contacte amb la família d’origen. És dona quan no es contempla la possibilitat de tornar amb la família d’origen. 
  • Info: http://bit.ly/29O0d2p

Adopció

 L'adopció és un procés legal, psicològic i social d'integració plena i definitiva d'un infant en el si d'una família en la qual no ha nascut. Es tracta d'una mesura de protecció a la infància que proporciona una relació paternofilial amb els mateixos efectes legals que la paternitat biològica, alhora que desapareixen els vincles jurídics amb la família d'origen, sempre en interès de l'infant.           
L'infant adoptat s'integra en la família en la qual no ha nascut amb els mateixos drets i deures que un fill biològic. I més enllà del procés legal, es creen vincles afectius entre l'infant i la família adoptiva. Decidir adoptar un infant ha de ser el resultat d'una reflexió profunda i responsable.




 Tipus d’adopcions:


Procediment d’acollida i adopció :

Requisits:La legislació per la qual es regeix el procés de l'adopció és la següent: Llei 25/2010, del 29 de juliol, del llibre segon del Codi civil de Catalunya, relatiu a la persona i la família (l’article 235 punt 30) els requisits que han de complir les persones que desitgen adoptar:

  • Estar en ple exercici dels drets civils.
  • Persona majors de vint-i-cinc anys i tenir com a mínim catorze anys més que la persona acollida.
  • Només s'admet l'acolliment per a més d'una persona en el cas dels cònjuges o de les parelles que conviuen amb caràcter estable. En aquests casos, n'hi ha prou que un membre de la parella hagi complert vint-i-cinc anys.

On ens hem d’adreçar?
  • L'acolliment i de l'Adopció (ICAA) 
  • Concertar una cita amb una Institució Col·laboradora d'Integració Familiar (ICIF). 

Documentació:
Cal presentar una sol·licitud d'acolliment amb les dades personals de les persones acollidores, especificant el tipus d'acolliment.
Aquesta és la documentació que s’ha d’adjuntar:
  • Certificat d'antecedents penals de cada sol·licitant. 
  • Certificat negatiu del registre de delinqüents sexuals. 
  • Informe de salut física i psíquica, expedit per una persona llicenciada en medicina i col·legiada.




Associacions:

Les Associacions de Famílies Acollidores dirigeixen la seva activitat cap a les persones que es plantegen la possibilitat d'acollir un infant o que ja estan vivint aquesta experiència, com també a tots els qui estan sensibilitzats amb el tema de l'acolliment. Algunes de les entitats són: AFABAR, AFATAR, AFAG,AFATP.


Les associacions de Famílies D’adopció dirigeixen la seva activitat cap a les persones que es plantegen la possibilitat d’adoptar un infant. 
Algunes de les entitats són:





Ajudes d’acolliment i adopció

Un dels aspectes molt important en relació a les ajudes, és que les famílies que tenen un fill en acollida o adopció poden optar a tots els ajuts que opten les famílies que han tingut un naixement, això en cas de les prestacions econòmiques d’àmbit autonòmic (Catalunya). Ja que les d’àmbit estatal no és així. A més a més també es poden beneficiar de Prestacions familiars en temps (reducció de la jornada laboral per tenir cura dels fills menors de 12 anys i excedència per la cura de fills o menors acollits).

A més a més també poden gaudir d’algunes prestacions que només són específics per aquestes com: la prestació per a acollida i adopció.
En el cas de les famílies d’acollida també hi ha una prestació econòmica, a favor de persones menors d'edat tutelades per la Generalitat de Catalunya que es troben en acolliment en família extensa, per
atendre les despeses de manteniment del/de la menor. La quantia de la prestació mensual 2017 és de:
  • 326 euros per als/les menors d'edat de 0 a 9 anys. 
  • 362 euros per als/les menors d'edat de 10 a 14 anys. 
  • 393 euros per als/les menors d'edat de 15 o més anys i fins que en compleixin 18 anys.
Ajuts per a acolliment simple o preadoptiu de menors tutelats amb discapacitat La quantia de la prestació consisteix en una quantitat per menor d’edat acollit, establerta per la Llei de pressupostos.
Informació extreta de la Guia de prestacions i serveis a les famílies. Document creat per la secretaria d’afers socials i família de la Generalitat de Catalunya (http://bit.ly/2xQJuYe)




Lleis i decrets d’acolliment i adopció
  • Llei 37/1991, de 30 de desembre, sobre mesures de protecció dels menors desemparats i de l’adopció.
  • Llei 8/1995, de 27 de juliol, d’atenció i de protecció dels infants i els adolescents i de modificació de la Llei 37/1991.
  • Llei 8/2002, de 27 de maig, de modificació de la Llei 37/1991, sobre mesures de protecció dels menors desemparats i de l’adopció, i de regulació de l’atenció especial als adolescents amb conductes d’alt risc social.
  • Decret 2/1997, de 7 de gener, pel qual s’aprova el Reglament de protecció dels menors desemparats i de l’adopció, modificat parcialment pel Decret 127/1997, de 27 de maig i pel Decret 62/2001, de 20 de febrer.
  • Decret 337/1995, de 28 de desembre, sobre l’acreditació i el funcionament de les institucions col· laboradores d’integració familiar.
  • Llei 13/2006, de 27 de juliol, de prestacions socials de caràcter econòmic.
  • Decret 123/2007, de 29 de maig, pel qual es determina el règim aplicable a la sol·licitud i concessió de les prestacions socials de caràcter econòmic de dret subjectiu, i es concreten els requisits per al reconeixement del dret a les prestacions creades, en el desplegament de la Llei 13/2006, de 27 de juliol, de prestacions socials de caràcter econòmic.
  • Acord GOV/64/2008, de 15 d’abril, pel qual es fixen els imports complementaris a la prestació per l’acolliment de menors tutelats per la Generalitat regulada a l’article 22.2.c) de la Llei 13/2006, de 27 de juliol, de prestacions socials de caràcter econòmic per al 2008.
  • Llei 13/1997, de 19 de novembre, de creació de l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció.
  • Llei 9/1998, de 15 de juliol, del Codi de Família.
  • Llei 18/2003, de 4 de juliol, de suport a les famílies.
  • Llei 12/2007, d’11 d’octubre, de serveis socials.
  • Decret 151/2008, de 29 de juliol, pel qual s’aprova la Cartera de Serveis Socials 2008-2009.



Webgrafia


http://treballiaferssocials.gencat.cat/ca/ambits_tematics/acolliments_i_adopcions/

http://treballiaferssocials.gencat.cat/web/.content/03ambits_tematics/05immigracio_refugi/12legislacio/projecte_llei_acollida/proces_elaboracio/projecte_acollida.pdf

http://afabar.org/lacolliment-familiar-2/tipus-i-durada/

http://treballiaferssocials.gencat.cat/web/.content/03ambits_tematics/01acollimentsiadopcions/acolliments/destacats_dreta/guia_acolliment/guia_acolliment.pdf

http://treballiaferssocials.gencat.cat/web/.content/03ambits_tematics/03families/01prestacions_i_ajuts/guia_prestacions_families/Guia_2016.pdf

http://treballiaferssocials.gencat.cat/ca/ambits_tematics/acolliments_i_adopcions/acolliments/procediment/

http://treballiaferssocials.gencat.cat/web/.content/03ambits_tematics/01acollimentsiadopcions/adopcions/associacions_families_adoptives/pdf/afa_14-4.pdf

Comentarios