Família Homoparentals




Una família homoparental és una nova modalitat familiar, vigent en la nostra legislació, basada en la unió de dues persones del mateix sexe, ja sigui d’homes o de dones. També, és considerat família homoparental en les que un dels membres ja té fill d’una relació anterior.

Legislació
A continuació i pel que fa al marc jurídic, trobarem diferents lleis que garanteixen els drets del col·lectiu LGTBI:

→ Llei 13/2005, d’1 de juliol, per la qual es modifica el Codi civil en matèria de dret a contreure matrimoni.


El matrimoni entre persones del mateix sexe és legal a Espanya des del 3 de juliol de 2005 amb la reforma del codi civil sobre el matrimoni.
En aquesta reforma, es va substituir les expressions “marit i dona” per “cònjuges” i “pares i mares” per “progenitors”. Com a conseqüència d’aquest fet, dues dones o dos homes, poden contraure matrimoni i aquest té els mateixos drets (dret de successions, de residència, d’adopció dels fills del cònjuge, efectes tributaris, alimentació, separació, divorci, etc...), que un matrimoni heterosexual.

https://www.boe.es/boe_catalan/dias/2005/07/16/pdfs/A01889-01892.pdf


→ Llei 54/2007, de 28 de desembre, d’Adopció Internacional.
La llei només reconeix la possibilitat d’adopció als matrimonis i a les parelles de fet heterosexuals, però també contempla la possibilitat que un menor sigui adoptat per una sola persona de forma individual, sense discriminació als que ho sol·liciten per la seva orientació sexual.
Podríem dir que es pot permetre però de manera indirecta. El menor després de ser adopta, s’integra en una unitat de convivència o família homoparental.

http://boe.es/boe_catalan/dias/2007/12/31/pdfs/A05573-05582.pdf


Altres Lleis:


→ Llei Orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere.
https://www.boe.es/boe/dias/2004/12/29/pdfs/A42166-42197.pdf


→ Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.

https://www.boe.es/boe_catalan/dias/2007/03/28/pdfs/A01515-01548.pdf


→ Llei 11/2014, del 10 d'octubre, per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a eradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia.

http://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/6730/1376345.pdf


→ Llei 14/2006, de 26 de maig, sobre tècniques de Reproducció Humana Assistida.

Aquesta llei prohibeix l’ús de la gestació per substitució, tal com ho recull l’article 10.1. “será nulo de pleno derecho el contrato por el que se convenga la gestación, con o sin precio, a cargo de una mujer que renuncia a la filiación materna a favor del contratante o de un tercero”.

Però, està permès realitzar-ho en altres països com Estats Units on està legalitzat i aquesta acció si s’ajusta al que està contemplat per la legislació espanyola.



Intervenció en famílies


Fins fa uns anys, la majoria de famílies homoparentals estaven formades per famílies reconstituïdes, és a dir, persones que s'havien separat de la seva relació heterosexual. En molts casos, havien tingut fills/es amb la seva parella anterior.

Aquestes famílies poden trobar-se amb diversos obstacles al llarg de la seva vida com qualsevol altra família però, a més, poden trobar alguna dificultat afegida. Per exemple, manca d'acceptació d'algun membre de la família d'origen o xarxes socials, dificultat per adoptar, haver de donar explicacions en organismes com col·legis, etc.

Hem de començar per treballar l'acceptació de la pròpia identitat sexual. Posteriorment, aquesta acceptació ha de ser transmesa als fills/es i a la família d'origen. Hi ha entitats socials de LGBT on poden assessorar-los i orientar-los. A més, se'ls pot ajudar a comunicar i mediar amb alguns organismes la situació familiar. Fins i tot, de donar-se el cas, caldria treballar el dol.

Una part molt important la trobem també en la intervenció adreçada als fills menors d’aquestes parelles. S’ha de tenir molta cura i un seguiment d’aquests amb un conjunt d’intervencions preventives i assistencials, amb infants que presenten mal estar familiar, educatiu o social, o el risc de patir-ne, per tal d’aconseguir el nivell màxim de desenvolupament personal i d’integració a l’entorn.

Se’ls facilitarà suports com poden ser; xerrades conjuntes amb els pares/mares, suport de professionals externs com psicòlegs, sexòlegs o treballadors socials, per tal que puguin expressar i elaborar els sentiments que els provoca malestars.



Associacions

A Catalunya, hi ha un gran ventall d’associacions que donen suport psicològic, assesorament i orientació al col·lectiu LGTBI i per consegüent a les famílies homoparentals. En aquestes es fan trobades per fer activitats diverses, i la majoria compten amb pàgina web pròpia. En aquestes pàgines webs s’hi pot trobar diversa informació, articles, llibres, pel·lícules, etc. per tal de normalitzar la situació d’aquestes famílies. També, es pot trobar informació relacionada amb les tècniques de reproducció com ara l’adopció, la subrogació i la reproducció assistida, acolliment.

A continuació es poden trobar varis links d’associacions relacionades amb les famílies homoparentals i el col·lectiu LGTBI, tant a nivell estatal com autonòmic:



Bibliografia



A continuació trobareu una pàgina web destinada a famílies homoparentals de dones, on podeu informar-vos i visualitzar articles i documentals per tal de normarlitzar i reinvindicar la situació d’aquestes famílies.

http://www.mamaymami.com/documentales-sobre-familias-homoparentales/

Comentarios